Akademac u 2019.godini, iz našeg ugla

Još jedna godina rada Akademaca je za nama.
Sumirajući postignuto u 2019.godini, sa pravom možemo reći da smo više nego zadovoljni ostvarenim, što nam daje za pravo da i u 2020.godinu i 11 godinu rada uđemo puni elana i sa pozitivnom energijom.

Krenimo redom.

Sportski dio rada Kluba

u 2019.godini Taekwondo Klub “Akademac” je učestvovao na 8 takmičenja na kojima smo osvojili ukupno 74 medalja (22 zlatne, 23 srebrne i 29 bronzane medalje) i 5 pehara za ekipne plasmane.

U 2019.godini takmičari/ke Akademca u tehničkoj disciplini Izvođenja formi (poomsae) su se, prvi put od svog osnivanja, okitili i medaljama na Balkanskom Prvenstvu i to na 21.Balkanskom Prvenstvu koje je održano u septembru u Bugarskom gradu Samokovu, gdje su juniorske reprezentativke Crne Gore iz našeg Kluba Milena Šćepanopvić i Sara Arifović u timu (treća članica je bila Sumeja Bisha iz TK Ulcinj) postale Šampionke Balkana.

U 2019.godini je i naš junior Dino Arifović u disciplini sportska/olimpijska borba (kyorugi) u kategoriji -78kg osvojio, prvi put u istoriji Kluba, i medalje na G-1 bodovnim turnirima za Olimpijske Igre

U oktobru je osvojio bronzanu medalju prvo na G-1 međunarodnom turniru Bosnia&Herzegovina Open u Zenici, a zatim ponovio isti uspjeh i na turniru Serbia Open u Beogradu.

Ponosni smo na činjenicu da je i u 2019.godini, kao i u 2018.godini je Akademac ostao jedini klub iz Podgorice koji je podjednako uspješan bio u obije sportske discipline taekwondo-a, disciplini sportska/olimpijska borba (kyorugi) i  tehničkoj disciplini Izvođenja formi (poomsae).

Detaljan prikaz takmičenja i osvojenih odličja možete pogledati u dijelu site-a, sportski rezultati kluba.

AKADEMAC u svojim redovima, za sada, ima i 4 takmičara/ke koji su predstavljali Crnu Goru na reprezentativnom nivou.
Uz Milenu Šćepanović, Dina i Saru Arifović u 2019.godini je Crnu Goru na 21.Balkanskom Prvenstvu u sportskoj/olimpijskoj borbi predstavljala i starija pionirka Jovana Laković.
Od njih, ali i od ostalih iz Kluba koji polako stasavaju, očekujemo u budućnosti, kako Klub tako i Crnogorski taekwondo, uspješne reprezentativne nastupe na međunarodnoj sceni.

Sa pravom možemo reći da je 2019. po ostvarenim sportskim rezultatima Akademca, najuspješnija godina od početka našeg rada. Takođe nam daju nadu da će još takmičara/ki, posebno iz našeg pionirskog pogona, krenuti njihovim stopama.

Takođe, treću godinu za redom, za vrijeme ljetnjih mjeseci, u avgustu, smo organizovali mini pripreme u sali za naše najbolje takmičare/ke dok su ostali članovi/ce pauzirali sa treninzima do septembra mjeseca.

Taekwondo za sve

U klubu vježbaju sve generacije koje smo po uzrastu raspodjelili u slijedeće grupe:

  • taekwondo školica (uzrast 4-6 godina),
  • mlađi/e pioniri/ke (uzrast 7-9 godina),
  • stariji/e pioniri/ke (uzrast 10-11 godina),
  • kadeti/kinje (uzrast 12-14 godina),
  • juniori/ke (uzrast 15-17 godina),
  • seniori/ke (uzrast iznad 18 godina),
  • rekreativna (taekwondo mame).

Od druge polovine 2016.godine Akademac je u trendu rasta, što je svakako pokazatelj dobrog rada u Klubu, ali i obavezujuće za budući rad.
Akademac je osnovan koncepcijski kao tradicionalno-sportski taekwondo klub, odnosno kao klub koji podjednako se želi ostvariti u sportskoj sferi, kroz nastupe u obije sportske discipline taekwondo-a, uz to ne zanemarujući da je taekwondo iznad svega borilačka vještina.
Ukoliko se to ima u vidu sasvim je razumljiv naš cilj da taekwondo bude dostupan što širem spektru osoba uz moto “Taekwondo za sve”.
Tako je u novembru 2016.godine započela sa radom grupa Taekwondo Školice, prva takvog tipa u Crnoj Gori i Podgorici, za djecu uzrasta 4-6 godina.
Da bi se djeca upisala u ovu grupu, jedino što se pokazalo kao imperativ je sposobnost (zrelost) djece da prate trening i ispunjavaju postavljene zadatke koji su prilagođeni njihovim psihofizičkim mogućnostima. Naše dosadašnje iskustvo rada sa ovom grupom je pokazalo da to najviše zavisi individualno od djeteta od djeteta (u dosadašnjoj praksi pokazalo se da i pojedina djeca uzrasta od 3.godine mogu dosta uspješno pratiti program).

Taekwondo Školica se pokazala i kao idealna mogućnost da djeca započnu svoje prve korake u taekwondo-u već u uzrastu od 4 godine, ali i da njihov prelazak u ozbiljniji rad u narednoj uzrastnoj grupi mlađi pioniri/ke (uzrast 7-9 godina) bude “bezbolniji” (već u 2019.godini su u klubu trenirale prve generacije djece koja su prešla iz jedne u drugu uzrastnu grupu).

Druga novina za Crnu Goru, uz kreiranje grupe Taekwondo Školica, je da smo ubrzo po kreiranju ove grupe prvi taekwondo klub u Crnoj Gori i Podgorici, koji je kreirao i grupu za roditelje djece koja treniraju u našem Klubu.
Želja da i roditeljima pružimo mogućnost da uz svoju djecu vježbaju vještinu koju volimo, pokazala se kao pravi izbor.

Na ovaj način željeli smo i bliže povezati roditelje sa radom kluba, jer i kroz prizmu sopstvenog bavljenja taekwondo-om mogu na najbolji mogući način da uvide svu dobrobit vježbanja i po njihovu djecu i po sebe.

U 2018.godini je Roditeljska grupa prerasla u nešto više, Rekreativnu grupu, odnosno grupu u kojoj treniraju i osobe koji nijesu roditelji ali koje se žele baviti borilačkom vještinom taekwondo a zbog uzrasta nijesu u prilici da budu raspoređeni u neku od postojećih grupa i/ili se možda i jednog dana i takmiče.
U 2019.godini, na što smo posebno ponosni, ostvarili smo i cilj da jedna od trenerica koja će upravo raditi sa članicama Rekreativne grupe, bude jedna od njih. To je Suzana Begović koja će nadamo se već od početka 2020.godine biti i prva članica ove grupe sa internacionalnim Kukkiwon majstorskim zvanjem, crnim pojasom 1.DAN.
Suzana je i mama Damjana i Uroša koji treniraju u grupi Mlađi Pioniri.
Nadamo se, na čemu uveliko i radimo, da i ostale članice ove grupe krenu njenim stopama.

Mada, sportski dio taekwondo-a ima i u svom sportskom dijelu dosta širok spektar mogućnosti takmičenja, od učešća viših uzrastnih kategorija u takmičenjima u izvođenju formi (poomsae), preko paraolimpijskog takmičenja u obije sportske discipline, takmičenja veterana u sportskoj/ olimpijskoj borbi itd. Sva ova takmičenja su uveliko zaživjela ne samo u svijetu već i u bliskom okruženju, tako da i u ovom segmentu možemo započeti nešto što do sada nije bilo zastupljeno u Crnoj Gori. U tome veliki oslonac kluba je nacionalni savez TKDSCG koji je otvoren za svaku ideju koja će doprineti razvoju taekwondo-a u Crnoj Gori.

U Klubu potenciramo da je Klub svih koji su njegovi/ne članovi/ce i da kao takav je otvoren za svakog/u koji nekom idejom ili na drugi način želi doprineti njegovom još boljem radu. Tako na primer, veliko zadovoljstvo nam čini i podatak da u Rekreativnoj grupi trenira uz svoju djecu koja su raspoređena u svoje uzrastne kategorije, i psihološkinja koja je i licencirani psihoterapeut čija će nam stručna pomoć biti od velike pomoći u budućnosti, najviše u dijelu psihološke pripreme takmičara/ki pred nastupe, evaulaciju našeg rada (prvenstveno u segmentu rada sa djecom) i sl. Takođe, u istoj grupi trenira i jedna pedagoškinja čija nam je stručna pomoć od velikog značaja pri radu sa djecom i mladima.

Takođe, treću godinu za redom, za vrijeme ljetnjih mjeseci, u julu, pravili smo pauzu rada u našoj sali ali smo trenažni proces organizovali na trim stazi u Tološkoj Šumi i njom su bili obuhvaćeni/e svi/e članovi/ce starijih grupa (od kadeta/kinja pa na više) koji su to željeli (za razliku od treninga u sali, ovi treninzi do sada nijesu bili obaveznog karaktera).

Polaganja za nova zvanja (pojaseve)

Kao Klub koji njeguje borilačku vještinu taekwondo, Akademac, a pod pokroviteljstvom TKDSCG i ispred Komisije za majstorska (DAN) i učenička (Geup) zvanja nacionalnog saveza organizuje dva polaganja godišnje za učeničke (geup) pojaseve, ljetnje u junu i zimsko u decembru koje ne vidi samo kao polaganja za nove pojaseve već i kao svečanost taekwondo-a.
Polaganja tradicionalno organizujemo u saradnji sa klubovima Montenegro Stars, Ulcinj i Alba, što je bio slučaj i u 2019.godini.

Od ljetnjeg (junskog) polaganja 2018.godine AKADEMAC je uveo i specijalne Diplome za naše mlađe članove/ce, Mali/a tigrić/ica. Namijenjena je klincima i klincezama iz 3 uzrastne grupe Kluba (Taekwondo Školica, Mlađi/e i Stariji/e Pioniri/ke), koji ne mogu izaći na polaganje za određeni viši pojas jer još uvijek ne posjeduju potrebno znanje za isti po Standardu znanja za taj pojas. Osmišljene su kao nagrada za njihov trud i zalaganje sa ciljem stimulacije da nastave da se bave taekwondo-om.
Od zimskog (decembarskog) polaganja 2018.godine smo uveli još jednu novinu, dodjelu klupskih diploma/zahvalnica i najvišim pojasevima kluba za rad i zalaganje.

Te, možemo slobodno reći, specifične organizacione kulture Akademca, koja je prerasla u tradiciju smo se držali i u 2019.godini.

Od junskog polaganja 2017.godine smo uveli da svako polaganje započinje Taekwondo demonstracijom Trenerskog tima Kluba. Demonstracija je kreirana sa glavnim ciljem da kandidati/kinje, a prije svega najmlađi koji čine i najveći dio članstva, vide svu ljepotu borilačke vještine kojom se bave, i da razumiju da će i oni/e jednog dana uz marljiv i konstantan rad i strpljenje posjedovati isto ako ne i bolje znanje, ali i istovremeno da njihovi roditelji vide na kom je nivou poznavanja vještine trenerskog tima Kluba koji radi sa njihovom djecom.

Od poslijednjeg decembarskog polaganja u 2018.godini u demonstraciji učestvuju pored trenerskog tima i najviši pojasevi kluba. I ovo je postalo dio organizacione kulture Akademca, koja je prerasla u tradiciju koje smo se držali i u 2019.godini.

Akademac u svojim redovima za sada ima 4 nosioca internacionalnog Kukkiwon majstorskog DAN zvanja (crnih pojaseva).
Od poslijednjeg polaganja za učeničke pojaseve u decembru 2019.godine ima i 9 nosioca najviših učeničkih zvanja 1.geup (crveni pojas sa crnom trakom). Nadamo se da će isti već početkom 2020.godine polagati pred internacionalnim Licenciranim ispitivačem iz Južne Koreje za mjastorska zvanja i da će i broj crnih pojaseva u klubu porasti i time rad kluba dobiti još više na kvalitetu.

I naš trenerski tim je sa vremenom sve kvalitetniji i širi.
Na kraju 2019,  Trenerski tim činili su Glavni Trener Kluba, 4 Pomoćna Trenera/ice i 4 Asistenta/ice trenera.

Saradnja sa obrazovnim institucijama

U 2018.godini smo započeli i bližu saradnju sa osnovnim školama u Podgorici, u cilju promovisanja taekwondo-a i rada AKADEMCA sa djecom. Tu praksu smo nastavili i u 2019.godini i proširili je i na posjetu vrtićima.

Tako smo u 2019.godini taekwondo časove održali u Vrtiću “Ljubica Popović” (Vaspitna jedinica “Pčelica”), i u osnovnim školama “21.maj”, “Savo Pejanović” i “Štampar Makarije”.
Promovisavši taekwondo na ovaj način želja nam je da kao Klub ostvarujemo i svoju društvenu širu ulogu.

Sa navedenim osnovnim školama smo postigli dogovor da saradnju nastavimo organizovanjem javnih taekwondo časova i u 2020.godini. Takođe, već smo postigli dogovore da javne taekwondo časove održimo i u još nekim podgoričkim osnovnim školama.

Mogućnost da održimo javne časove u osnovnim školama shvatamo kao prepoznavanje od vaspitnih ustanova da je naš rad pozitivan po razvoj djeteta. To naše razmišljanje potvrđuju i osnovne škole koje prate sportske uspjehe svojih učenika/ca, naših takmičara/ki, i iste objavljuju na svojim facebook profilima.

Ovu aktivnost smo proširili i na Gimnaziju “Slobodan Škerović” čiji su odlični učenici/e i naši ne manje uspješni takmičari/ke, čije uspjehe redovno objavljuju na instagram profilu Podgoričke Gimnazije.

Shodno tome, namjeravamo da do kraja 2020.godine u saradnji sa Ministarstvima sporta i prosvjete, a pod pokroviteljstvom TKDSCG-a na nivou Podgorice organizujemo prvo takmičenje osnovnih škola u taekwondo-u. Nadamo se da ćemo u tome uspjeti.

Ponosni na uspjehe naših Akademaca van sale

Ponosni smo na uspjehe naših članova/ica na drugim poljima, prije svega u segmentu njihovog obrazovanja.

Iz mnoštva rezultata i uspjeha naših članova/ca izdvojili bismo uspjehe Sofije i Nine koje su na kraju 2019.godine dobitnice Nagrade iz fonda za kvalitet i talente Ministarstva Prosvjete.

Sofija je učenica Umjetničke Škole za muziku i balet “Vaso Pavić” i takmičarka u izvođenju formi i od 2019.godine dio trenerskog tima Akademca sa direktnim zaduženjima rada sa klincima i klincezama naših najmlađih grupa.

Sofija je dobitnica ove nagrade već drugu godinu za redom.
Da je u pitanju izuzetna mlada osoba može poslužiti podatak da je Sofija i članica Mense Crne Gore.

Posebno nam je drago da je Sofija koja je i Pomoćna trenerica u Klubu tako uspješna u školi jer na taj način postaje uzor i u tom segmentu djeci koju trenira. Takođe, na taj način kao Klub želimo i da ispunimo i kasniju socijalnu i šire društvenu dimenziju rada jer smo mišljenja da bavljenjem borilačkim vještinama se kreira jedna odgovorna i jaka osoba koja kao takva može biti samo od koristi svom okruženju i široj društvenoj zajednici.

Druga dobitnica ove prestižne nagrade iz našeg Kluba je Nina Vujošević koja je odlična učenica VIII.razreda Osnovne Škole “Vladimir Nazor” u Podgorici.
Nina je naša takmičarka u izvođenju formi u kadetskoj kategoriji od koje dosta očekujemo u budućnosti.

Potenciranje na obrazovanju naših članova/ca je vrlo bitna komponenta rada Kluba, tako da smo ponosni na one u našim redovima koji su najbolji u tome.
Naravno, ne želimo time da oni/e kojima škola slabije ide se osjećaju neadekvatno i neprijatno, već naprotiv, isticanjem najboljih želimo da ih stimulišemo da i u segmentu obrazovanja daju svoj maksimum kao i na treninzima.

Koristimo priliku da pozovemo i sve potencijalne nove članove/ice, da nam se u 2020.godini pridruže na treninzima i sa nama vježbaju taekwondo.
Poziv važi za sve zainteresovane, dok je jedini uslov starosna dob odnosno minimalni starosni uzrast od 4 godine.

Do skorog viđenja!!!!

Vaš AKADEMAC

Share on Facebook
This entry was posted in klupska dešavanja. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *